03 noiembrie 2008

Nu-ti cade mana!

La fiecare 7 zile, în Bucuresti devin deşeuri, peste 1 milion de sticle de plastic - PETuri. În România se folosesc incă, în cea mai mare parte, metode clasice, precum: arderea şi îngroparea cantităţilor imense de deşeuri urbane, care în aer liber produc emisii de dioxină, una dintre cele mai toxice substanţe cunoscute până în prezent. Prin arderea plasticului se elimină substanţe care produc boli de plămâni, de ficat, de rinichi şi de sânge. Mai mult decât atât, materialele plastice mai complexe(vinilinul, ebonita, cauciucurile) emană prin ardere substanţe care produc cancer.
Conform ultimelor estimări, aproximativ 70% din aceste PET-uri sunt colectate „la grămadă” cu restul deseurilor urbane, de către firme specializate(„băieţii” de la salubrizare) şi apoi eliminate din mediu, mai exact în mediu, adică în aer liber. Să arzi plastic e demult interzis in UE, din cauza dioxinei). Plasticul nu e bio-degradabil.

Statistici…

O sticlă PET „se duce” în 600-800 de ani. O hârtie se descompune după 2 ani. Unui cotor de măr îi trebuie 3 luni. Dar iată şi alte exemple: cutia de bere(care se cultivă mai ales pe spaţiile verzi) se descompune în 1000(!) de ani din cauza aluminiului. Cauciucul şi tinichelele? Se contopesc cu solul abia într-un secol!

Niciun comentariu: